Piersi z kaczki z wiśniowym sosem


IMG_20150321_200129

IMG_20150321_210534

20150321_133001

IMG_20150321_145124

Najpierw zdradzę recepturę na boski sos wiśniowy!- czyli rozkosz w czystej postaci!:))- proporcje na 4 piersi z kaczki

Składniki na sos wiśniowy:

2 opakowania mrożonych wiśni- u mnie hortex

1,5 szklanki cukru (jeśli chcemy uzyskać sos mniej słodki, możemy dodać 1 szklankę cukru)

2 łyżki zimnego miasta

2-3 laurowe liście

1 płaska łyżeczka cynamonu

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka wina czerwone (wytrawnego lub półwytrawnego)

Najpierw karmelizujemy/ rozpuszczamy na rozgrzanej suchej patelni 1,5 szklanki cukru- widoczne na fotce. Gdy uzyskamy piękny karmel dodajemy wiśnie wcześniej rozmrożone, 2 łyżki zimnego masła i wlewamy 1 szklankę czerwonego wina. Dodajemy także 3 ząbki czosnku, (1 łyżeczkę płaską) cynamon i 2-3 liście laurowe. Na wolnym ogniu gotujemy nasz sos redukując wino. Po około 15 minutach pyszny sos o przepięknej, głębokiej barwie jest gotowy.

Piersi z kaczki:

piersi z kaczki (4 sztuki)

majeranek

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Piersi z kaczki nacinamy w paru miejscach na skórze (nie uszkadzając mięsa pod skórą). Nacieramy dokładnie majerankiem i czosnkiem. Tak przygotowane piersi wkładamy na 2-3 godziny do lodówki owinięte w folię aluminiową- mięsa nie solimy!!!

Suchą patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i najpierw 8 minut smażymy piersi od strony skóry (bez przykrycia)- przed położeniem mięsa na rozgrzaną patelnię, czosnek znajdujący się na piersiach zgarniamy/ odkładamy- widoczne na fotce.

Następnie mięso należy zdjąć z patelni, zlać tłuszcz, który się nam wytopił z kaczej skóry i rzucić mięso ponownie na gorącą patelnię drugą stroną także na 8 minut.

Podsmażone z obu stron piersi z kaczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg góra, dół, najpierw do zimnego piekarnika na sam dół wstawiłam pojemnik z zimną wodą, żeby uzyskać w ten sposób odpowiednią wilgotność we wnętrzu piekarnika, a tym samym w rezultacie soczystą, niewysuszoną kaczkę).

Mięso pieczemy bez przykrycia 35 minut.

Pamiętajmy, że piersi solimy do smaku bezpośrednio przed podaniem!

Tak przygotowane i zaserwowane danie z całą pewnością zachwyci naszych gości!

Po prostu klasa i niezapomniany smak!

Kaczka na blogu, zapraszam!:

Piersi z kaczki glazurowane w syropie klonowym- Post z dnia 27.20.2014:

A dokładniej- piersi z kaczki glazurowane w klonowym syropie z jabłkami z tymiankiem i rozmarynem z pieczonymi ziemniakami:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/piersi-z-kaczki-glazurowane-w-syropie-klonowym/


One thought on “Piersi z kaczki z wiśniowym sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>