Piersi z kaczki glazurowane w syropie klonowym


2014-10-19 21.33.40

Dziś polecam piersi z kaczki glazurowane w klonowym syropie z jabłkami z tymiankiem i rozmarynem z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

2 piersi z kaczki

1 łyżka majeranku suszonego

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Glazura:

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki syropu klonowego

Łączymy składniki na glazurę.

Smażone jabłka:

3 jabłka

gałązki świeżego tymianku i rozmarynu

1 cebula

1 łyżka brązowego cukru

pieprz kolorowy świeżo mielony

Piersi z kaczki nacinamy w paru miejscach na skórze (nie uszkadzając mięsa pod skórą). Nacieramy dokładnie majerankiem i czosnkiem. Tak przygotowane piersi wkładamy na 2-3 godziny do lodówki owinięte w folię aluminiową- mięsa nie solimy!!!

Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Cebulę także drobno siekamy.

Suchą patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i najpierw 8 minut smażymy piersi od strony skóry (bez przykrycia)- przed położeniem mięsa na rozgrzaną patelnię, czosnek znajdujący się na piersiach zgarniamy do przygotowanej wcześniej glazury.

Następnie mięso należy zdjąć z patelni, na drugą patelnię należy zlać tłuszcz, który się nam wytopił z kaczej skóry i rzucić mięso ponownie na gorącą patelnię drugą stroną także na 8 minut.

Na uzyskanym tłuszczu z kaczki podsmażamy lekko cebulę, dodajemy jabłka, cukier, ziołowe gałązki, odrobinę pieprzu i tak dusimy nasze jabłka pod przykryciem na wolnym ogniu.

Podsmażone z obu stron piersi z kaczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg góra, dół, najpierw do zimnego piekarnika na sam dół wstawiłam pojemnik z zimną wodą, żeby uzyskać w ten sposób odpowiednią wilgotność we wnętrzu piekarnika, a tym samym w rezultacie soczystą, niewysuszoną kaczkę).

Ułożone w naczyniu żaroodpornym piersi z kaczki polewamy przygotowaną wcześniej glazurą.

Pieczemy mięso bez przykrycia 35 minut.

Pamiętajmy, że piersi solimy do smaku bezpośrednio przed podaniem!

Jednocześnie z kaczką wstawiłam do piekarnika ziemniaki przyprawione solą morską, czerwoną papryką słodką mieloną, czosnkiem granulowanym i polane odrobiną oleju rzepakowego. Pieczone ziemniaki prezentowałam na blogu parokrotnie, zatem nie będę się teraz nad nimi rozwodzić. Wystarczy oczywiście wpisać hasło w wyszukiwarkę!:)

Kaczka jest gotowa, pyszna, miękka i soczysta. Jabłuszka duszone w trakcie pieczenia mięsa zdążą zmięknąć; z cebulą, ziołami, z odrobiną brązowego cukru i pieprzu i na kaczym tłuszczu będą naprawdę wybornie smakować! (Przed podaniem wyciągamy z nich gałązki ziół).

POLECAM!:)

PYCHA!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>