Pierś z kurczaka w ziołach z wiśniowym sosem


IMG_20150326_194938

Wcześniej na blogu prezentowałam przepis na pyszny sos wiśniowy, który wówczas zaserwowałam z piersiami z kaczki; zapraszam!

Pierś z kaczki z wiśniowym sosem- Post z dnia 21.03.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/piersi-z-kaczki-z-wisniowym-sosem/

Sos jest tak pyszny, że wspaniale komponuję się z różnymi rodzajami mięsa. Dziś podałam go z piersią z kurczaka w ziołach prowansalskich. Przypominam recepturę na wiśniowy specjał:

Składniki na sos wiśniowy:

2 opakowania mrożonych wiśni- u mnie hortex

1,5 szklanki cukru (jeśli chcemy uzyskać sos mniej słodki, możemy dodać 1 szklankę cukru)

2 łyżki zimnego miasta

2-3 laurowe liście

1 płaska łyżeczka cynamonu

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka wina czerwone (wytrawnego lub półwytrawnego)

Najpierw karmelizujemy/ rozpuszczamy na rozgrzanej suchej patelni 1,5 szklanki cukru- widoczne na fotce. Gdy uzyskamy piękny karmel dodajemy wiśnie wcześniej rozmrożone, 2 łyżki zimnego masła i wlewamy 1 szklankę czerwonego wina. Dodajemy także 3 ząbki czosnku, (1 łyżeczkę płaską) cynamon i 2-3 liście laurowe. Na wolnym ogniu gotujemy nasz sos redukując wino. Po około 15 minutach pyszny sos o przepięknej, głębokiej barwie jest gotowy.

Pierś z kurczaka natarłam przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku wymieszanymi z odrobiną oliwy z oliwek i jedną łyżką sosu sojowego, mięso doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i  ziołami prowansalskimi. Mięso zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na godzinę. Potem piersi z kurczaka usmażyłam na patelni. Możemy skorzystać z grilla elektrycznego lub z patelni grillowej.

Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>