Pierś z kurczaka z wędzonym boczkiem w sosie pieczarkowym


IMG_20150109_221714

IMG_20150109_222229

IMG_20150109_221159

IMG_20141227_211453

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

piersi z kurczaka- 500g

1 opakowanie pieczarek- 250g-300g (u mnie „pieczarka brunatna”)

kawałek wędzonego boczku- ok. 300g

1 duża cebula- drobno posiekana

2 ząbki czosnku- pokrojone w cienkie plasterki- u mnie czosnek suszony- płatki: Splendia Italy (*)

tymianek suszony- 1 łyżka

sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

1 lampka wina białego wytrawnego lub półwytrawnego

1 duża śmietana 12% lub 18%

1 szklanka wody

2 łyżki sosu sojowego

olej do smażenia- najlepiej rzepakowy

odrobina cukru

Makaron- u mnie makaron- Durum/ Semolina- czerwono-żółty: mąka semolina z pszenicy durum z kurkumą i burakami- wstążki- Pasta L’antica Madia s.a.s.- Made in Italy (*)

(*) nietypowy makaron- kolorowe, piękne, zdrowe i bardzo smaczne wstążki, a także super aromatyczne płatki suszonego czosnku widoczne są na fotce- prezenty świąteczne od blogerki dla blogerki:))- finezjaniedrogo.bloog.pl  Thx!

Na niewielkiej ilości rozgrzanym oleju należy podsmażyć- wytopić wędzony boczek pokrojony w kostkę. Boczek odkładamy do miseczki i na tej samej patelni (wylewając nadmiar wytopionego z boczku tłuszczu) przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek (świeży- jeśli mamy suszone płatki czosnku, dodajemy je praktycznie na samym końcu do gotowego już prawie sosu).

Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i przesmażamy do odparowania nadmiernej ilości wody z grzybów. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miski do wcześniej przesmażonego boczku.

Na rozgrzanym oleju smażymy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę. Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do kurczaka dodajemy boczek z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Wlewamy szklankę wody, lampkę wina i całość gotujemy do połączenia się składników i zredukowania alkoholu. Dodajemy sos sojowy, odrobinę cukru w celu wydobycia wszystkich smaków i na koniec zabielamy nasz sos śmietaną. Jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, możemy zagęścić go dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości koniecznie-zimnej wody i intensywnie całość mieszamy, żeby się nam grudki nie porobiły).

Makaron ugotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu podajemy polany sosem posypanym np. posiekaną natką zieloną pietruszki, koperkiem- u mnie kiełki rzodkiewki.

Smacznego!


One thought on “Pierś z kurczaka z wędzonym boczkiem w sosie pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>