Pierś z kaczki z sosem winnym


IMG_20160430_210345

IMG_20160430_210450

Składniki:

piersi z kaczki (2 sztuki)

1 łyżka curry

pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy), sól morska

Dziś proponuję następującą recepturę na przygotowanie piersi z kaczki:

Piersi z kaczki nacinamy w krateczkę na skórze (nie uszkadzając mięsa pod skórą). Nacieramy mięso solą, pieprzem i curry.

Suchą patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i najpierw 6-8 minut smażymy piersi od strony skóry (bez przykrycia).

Następnie mięso należy zdjąć z patelni, zlać tłuszcz, który się nam wytopił z kaczej skóry i rzucić mięso ponownie na gorącą patelnię drugą stroną na 3-4 minuty.

Piersi z kaczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra, dół bez termoobiegu). Mięso pieczemy bez przykrycia 15 minut, potem przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut.

Sos:

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1 łyżka masła

1 lampka czerwonego wina półsłodkiego

1 łyżeczka cukru

Na maśle podsmażamy cebulę i boczek. Następnie wlewamy wino, dodajemy cukier i gotujemy parę minut aż alkohol odparuje.

Pierś z kaczki podałam z pieczonymi ziemniakami.

PYCHA!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>