Pierś z kaczki z sosem śliwkowym z cynamonem i goździkami


IMG_20161002_175205

IMG_20161002_175318

IMG_20161002_154458

Dziś smak jesieni- aromatyczne, soczyste śliwki z cynamonem i goździkami…

Piersi z kaczki nacinamy w krateczkę na skórze (nie uszkadzając mięsa pod skórą). Nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem.

Suchą patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i najpierw 6-8 minut smażymy piersi od strony skóry (bez przykrycia).

Następnie mięso należy zdjąć z patelni, zlać tłuszcz, który się nam wytopił z kaczej skóry i rzucić mięso ponownie na gorącą patelnię drugą stroną na 3-4 minuty.

Piersi z kaczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg góra, dół, najpierw do zimnego piekarnika na sam dół wstawiłam pojemnik z zimną wodą, żeby uzyskać w ten sposób odpowiednią wilgotność we wnętrzu piekarnika, a tym samym w rezultacie soczystą, niewysuszoną kaczkę).

Mięso pieczemy bez przykrycia 30 minut.

Gwóźdź programu- Sos śliwkowy z cynamonem i goździkami:

Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, karmelizujemy go, a następnie przesmażamy śliwki (pozbawione oczywiście pestek) aż uzyskamy gęsty sos- widoczny na fotce. Sos możemy przetrzeć przez sito, żeby oddzielić skórki. Na koniec dodajemy listki świeżej mięty. Smak sosu wzbogacamy odrobiną cynamonu i rozmiażdżonymi goździkami. Pycha!

Na blogu także:

Polędwiczki w śliwkowym sosie i pierś z kaczki z sosem śliwkowym:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/poledwiczki-w-sliwkowym-sosie/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>