Pieczony schab ze śliwkami


IMG_20141121_224448

Składniki:

Marynata:

3 łyżki oleju

6-8 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę

1 łyżka rozmarynu

2 łyżki majeranku

świeżo mielony pieprz

1/4 szklanki sosu sojowego

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

schab bez kości łącznie ok. 1,30 kg (ja miałam mięso w dwóch kawałkach)

suszone śliwki lub morele

3 cebule

3/4 szklanki bulionu warzywnego

Schab faszerujemy suszonymi śliwkami lub morelami. Szerokim nożem wykonujemy odpowiednio szerokie nacięcie po środku mięsa wzdłuż i wciskamy tam suszone śliweczki.

Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięsko, układamy cebulę. Na nią wkładamy schab, nacieramy go marynatą, naczynie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub na minimum 3 godziny).

Godzinę przed pieczeniem wyciągamy naczynie z lodówki, żeby nie pękło nam od wysokiej temperatury piekarnika. Na najniższy poziom piekarnika wstawiamy dodatkowe naczynie z zimną wodą (która będzie nam parować podczas pieczenia i schab dzięki temu będzie pysznie soczysty).

Nasze naczynie żaroodporne ze schabem w marynacie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, do mięska wlewamy bulion i pieczemy kolejną godzinę (bez przykrycia).

Pięknie przyrumienione mięso, bardzo aromatyczne, ziołowo-czosnkowe, wręcz wyśmienite, miękkie i soczyste wspaniale smakuje zarówno na gorąco np. z sosem winnym lub na zimno z pachnącym, świeżym pieczywem. Przepyszny schab idealny także na święta; zachęcam do przyrządzenia!

Przepis na niepowtarzalny francuski sos winny jest już na blogu, polecam!- kategoria: sosy

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>