Pieczone, faszerowane polędwiczki, sos pieczarkowy i sałatka z cukrowego groszku, truskawek, koziego sera z sosem winegret


IMG_20150302_193606

IMG_20150302_193836

IMG_20150302_194707

IMG_20150301_133508

IMG_20150301_144745

IMG_20150302_195532

SONY DSC

IMG_20150302_194707

IMG_20150302_193836

IMG_20150302_193606

 

Polędwiczki wieprzowe kroimy na pół w poprzek, przez co łatwiej nam będzie je nafaszerować i wydrążyć otwór wzdłuż na całej ich długości, który uzyskujemy przy pomocy szerszego noża – przekrojone i nafaszerowane polędwiczki widoczne są na fotce.

Farsz dzisiaj u mnie to serek mozzarella owinięty w plastry szynki.  

Serek mozzarella w szynce nakładamy do wnętrza naszych polędwiczek. Połówki polędwiczek przyprawiamy, np. pieprzem kolorowym lub syczuańskim z płatkami chilli, nacieramy  sporą ilością czosnku przeciśniętego przez praskę i mieloną czerwoną papryką. Nie solimy!

Tak przygotowane polędwiczki zawijamy polane oliwą z oliwek (u mnie z rozmarynem) w folię aluminiową i wkładamy na min. godzinę do lodówki.

Po tym czasie polędwiczki odwijamy, teraz solimy i pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach około 55-60 minut (góra-dół z termoobiegiem).

Sos pieczarkowy:

500 g pieczarek brunatnych

1 duża cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki (lub plasterki suszonego czosnku)

sól, pieprz, liść laurowy, odrobina cukru i sosu sojowego

koperek lub natka zielonej pietruszki

olej do smażenia

Na odrobinie oleju (lub masła) smażymy drobno pokrojone pieczarki z cebulką i czosnkiem doprawione do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy 2 szklanki wody, liść laurowy i gotujemy całość do miękkości pod przykryciem, zabielamy śmietaną (niekoniecznie- ja tym razem wolałam uzyskać czysty sos) i dorzucamy aromatyczny, drobno pokrojony koperek lub natkę zielonej pietruszki.

Sałatka z truskawkami, cukrowym groszkiem i kozim serem:

truskawki- kroimy w grubsze plastry

zielony, cukrowy groszek

kozi ser- u mnie Merci Chef- rolada kozia czosnkowo-ziołowa

Sos winegret:

1 łyżka musztardy- u mnie sarepska

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu winnego lub cytryny

1 łyżka wody niegazowanej

sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wlewamy do słoika i intensywnie mieszamy- a’la shaker:)- widoczne na fotce. To świetny patent Pascala B.- przeze mnie wypróbowany i zapożyczony, polecam!:)

Świeżo przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.

Na blogu także:

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej z włoskim farszem- Post z dnia 27.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/poledwiczki-w-szynce-parmenskiej-z-wloskim-farszem/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>