Papryki faszerowane


IMG_20160905_192636

IMG_20160905_192714

dav

Składniki:

4 papryki – u mnie papryki duże, czerwone

o,5 kg mielonego mięsa

pęczek zielonej pietruszki

8 pieczarek

1 cebula

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

tymianek, sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy

mała śmietana 30%

1 łyżka sosu sojowego

1 butelka passaty pomidorowej

 

Pokrojone pieczarki przesmażamy z cebulą, doprawiamy je do smaku i pozostawiamy do wystudzenia. Mielone mięso łączymy z czosnkiem, posiekaną zieloną pietruszką, śmietaną i wystudzonymi cebulą z pieczarkami, dodajemy sól, pieprz, tymianek i sos sojowy.

Papryki należy umyć, ściąć wierzch, wyjąć pestki; następnie do wnętrza papryk nakładamy przygotowany mięsny farsz. Przykrywamy ściętymi wcześniej „kapeluszami”.

Passatę pomidorową doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru, wlewamy ją do naczynia żaroodpornego, układamy nasze papryki, przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy (w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni) 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i nasze danie pieczemy jeszcze ok. 20 minut.

PYCHA!

 

Na blogu także:

Bakłażany faszerowane- http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/faszerowane-baklazany-zapiekane/

Cukinie faszerowane- http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/2670/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>