Mule w cydrze


2014-10-29 22.06.16

20140810_175609

20140810_174522

20140810_175750

Składniki:

mule świeże lub mrożone (tu 450g mrożonych)

omułki chilijskie mrożone lub świeże 270g (czyli chilijskie mule już bez muszli)

oliwa z oliwek

2 szklanki cydru lub wina białego półwytrawnego

4-5 ząbków czosnku

2 cebule drobno posiekane

drobno posiekana połowa czerwonej cebuli

3-4 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

pieprz świeżo mielony

posiekana natka zielonej pietruszki

sól morska gruboziarnista

tarty parmezan

 

Na oliwie z oliwek należy najpierw zeszklić cebulę, podsmażyć ją lekko razem z czosnkiem, całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dodać wcześniej rozmrożone mule (z muszlami) i omułki chilijskie (mule bez muszli).

Na patelnię wlewamy cydr, dodajemy sos sojowy i cukier i całość gotujemy parę minut bez przykrycia (sprawdzamy, czy wszystkie mule nam się pootwierają, bo tylko otwarte okazy są świeże).

Dodajemy natkę zielonej pietruszki i potrawę podajemy posypaną odrobiną tartego parmezanu z lampką białego wina i świeżym pieczywem, najlepiej chrupiącą bagietką.

Rewelacja!:)


11 thoughts on “Mule w cydrze

  1. Great post. I was checking continuously this blog and
    I am inspired! Very useful info specially the closing phase
    :) I take care of such information a lot. I used to be looking for this particular information for a very
    long time. Thanks and good luck.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>