Młoda kapusta


IMG_20150505_202924

IMG_20150505_202734

Składniki:

1 główka młodej kapusty (albo 2 małe główki)

4 młode marchewki

1 pietruszka

młody seler

młody por

4 ząbki czosnku

2-3 laurowe liście

parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

sok z jednej cytryny

sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

pęczek koperku

(*) możemy ugotować kapustkę na warzywnym wywarze, ale możemy dodać także podsmażone wcześniej żeberka lub bardziej delikatniejsze mięso-drobiowe, piersi, czy tak jak u mnie wielką indyczą szyję.

Kapustę szatkujemy, dodajemy obrane warzywa (wszystkie w całości oprócz marchewek, które kroimy w plastry lub półplasterki) i zalewamy wodą.

Nie wlewamy zbyt dużo wody, gdyż młoda kapustka puści jej ogromne ilości i trudno nam ją potem będzie zredukować. Wlewamy zatem wody max. na połowę wysokości kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw i kapusty (zależy oczywiście od ilości kapusty- około 1h-1,5 h). Warzywa- te w całości i mięsko wyciągamy, dodajemy sok z cytryny, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, w celu wydobycia wszystkich smaków.

Na koniec dodajemy posiekany koperek. Możemy lekko zagęścić naszą kapustkę robiąc zasmażkę (2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy czubatą łyżkę mąki, przesmażamy na złoty kolor i zasmażkę dodajemy do kapusty, całość zagotowujemy i gotowe!). Ewentualnie możemy dodać 2 łyżki samego, zimnego masła, które też spowoduje lekkie zagęszczenie kapusty. Nie jest to oczywiście konieczne, jeśli preferujemy lżejszą, zdrowszą wersję…

Wiosenna pycha! Polecam!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>