Leczo


IMG_20150714_210954.1

 

Składniki:

0,5 kg kiełbasy (najlepiej wędzonej)

4 pomidory (parzymy i obieramy ze skórki)

2-3 papryki (najlepiej różnokolorowe, np. zielona i żółta)

1 cukinia

3 cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

posiekany koperek lub zielona pietruszka

 

Kiełbasę kroimy w półplasterki, pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę, czosnek, cukinię, pomidory i papryki kroimy. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmażamy kiełbasę, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i czosnek; przesmażamy aż się lekko zarumienią. Następnie dodajemy cukinię, pomidory i papryki i całość dusimy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy nasze danie do smaku solą i przyprawami; leczo podajemy ze świeżym pieczywem. Pycha!

Smacznego!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>