Lasagne z mozzarellą


IMG_20141116_212402

IMG_20141116_213150

IMG_20141116_211710

SONY DSC

 

Doskonały sos do lasagne- to sos boloński- przepis z dnia 10.11.2014- Spaghetti bolognese:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/spaghetti-bolognese/

Dzisiejsza receptura:

Składniki:

Sos boloński:

500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

1 duża cebula drobno posiekana

1/2 szklanki wody

2 łyżki keczupu- u mnie pikantny

sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy i syczuański z płatkami chilli

odrobina cukru do smaku

bazylia- najlepiej świeże liście, u mnie bazylia suszona i świeże gałązki tymianku

olej do smażenia

Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i smażymy doprawiając pieprzem i solą. Dodajemy pomidory, bazylię, tymianek, odrobinę cukru, keczup, wodę i całość gotujemy aż składniki się połączą i do miękkości mięsa- sos widoczny na fotce.

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2,5 szklanki mleka

pieprz biały, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, zasmażamy, wlewamy mleko i cały czas delikatnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go pieprzem i gałką muszkatołową. – sos widoczny na fotce

Potrzebujemy oczywiście makaron do lasagne- u mnie z semoliny- Italiamo Pasta all’uovo ; a także ser- ser żółty tarty, ser włoski… wedle uznania. U mnie ziołowa mozzarella- mozzarella z bazylią pokrojona w plastry.

Płaty makarony do lasagne wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 4-5 minut i tak podgotowane płaty makaronu są gotowe do tworzenia warstw naszej lasagne.

Makaron, który ja zastosowałam, nie wymaga na szczęście wstępnego gotowania. Było to wyraźnie zaznaczone na opakowaniu. To na pewno znacznie ułatwia proces przygotowania lasagne. (Wykorzystałam 8 płatów makaronu- przy tej wielkości naczynia).

W naczyniu układamy warstwy w następującej kolejności:

1. nalewamy niewielką ilość sosu bolońskiego na dno naczynia żaroodpornego (u mnie specjalne naczynie właśnie do lasagne),

2. układamy płaty makaronu,

3. nalewamy warstwę sosu bolońskiego,

4. całość polewamy sosem beszamelowym,

5. posypujemy serem lub układamy plastry mozzarelli,

6. układamy  ponownie płaty makaronu i powtarzamy czynności…

kończąc sosem beszamelowym i serem żółtym (lub serem mozzarella).

Lasagne pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg góra-dół).

Przed podaniem dania warto trochę odczekać; lekko przestudzona lasagne będzie bowiem na pewno bardziej zwarta. Łatwiej będzie nam ją pokroić i podać zachowując jej warstwy.

Jeśli chcemy zaserwować lasagne naszym gościom w sposób bardzo elegancki, nie obawiając się, że się nam warstwy rozpadną podczas krojenia, warto piec lasagne w mniejszych, odrębnych naczyniach do zapiekania- w naczyniach dla „jednej osoby”. W taki sposób właśnie podają często lasagne w restauracjach nie ryzykując tym samym bałaganu na talerzach gości.

Smacznego!

Włoskie klimaty na blogu:

1. Caprese- Post z dnia 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/caprese-wloskie-barwy-na-talerzu/

2. Focaccia- Post z dnia 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/focaccia/


One thought on “Lasagne z mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>