Królik duszony w winnym sosie warzywnym


IMG_20151129_203542

IMG_20151129_203708

IMG_20151129_203833

20151129_135912

20151129_155918

Składniki:

1 królik

włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, ćwiartka selera)

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

1 szklanka wina białego półwytrawnego

1 l wody

sól

1 łyżka sosu sojowego

6 ziaren pieprzu czarnego

3 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

papryka słodka mielona, czosnek granulowany

olej do smażenia

 

Królika porcjujemy; podzieliłam królika na 4 równe części. Obieramy i kroimy w plasterki włoszczyznę i czosnek, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy 1 szklanką wina białego półwytrawnego, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu, liście laurowe, sól i sos sojowy.

Wkładamy królika do warzyw w winie, całość mieszamy i przykryty garnek z królikiem wkładamy na parę godzin do lodówki.

Następnie wyciągamy królika (przyprawiamy go solą, papryką słodką mieloną i czosnkiem granulowanym) i obsmażamy z każdej strony do zarumienienia.

Obsmażonego królika wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy litr gorącej wody i dusimy królika pod przykryciem 1,5 godziny doprawiając nasz sos w trakcie gotowania (dodajemy także do sosu odrobinę cukru w celu wydobycia wszystkich smaków). Gdy mięso będzie już miękkie, wyciągamy królika, sos blendujemy na gładko, dodajemy śmietanę i całość zagotowujemy.

Pycha!

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>