Krewetkowa delicja


IMG_20141130_201952

IMG_20141130_203114

IMG_20141130_142555

IMG_20141130_145656

SONY DSC

SONY DSC

 

Dziś przedstawiam krewetkową delicję, którą podałam jako andrzejkowe danie; potrawę pyszną, wykwintną, elegancką, orientalną i niezwykle aromatyczną… Zapraszam:

Składniki:

1kg krewetek obranych gotowanych

500g krewetek dużych surowych

2 cebule

2 cukinie pokrojone w kostkę lub półksiężyce

5 ząbków czosnku pokrojonych w plastry

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

gałązki świeżego rozmarynu

2 łyżki sosu sojowego

malutki kawałek świeżego imbiru pokrojony w cienkie plasterki

1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej

sól morska, pieprz świeżo mielony- u mnie syczuański z płatkami chilli, cukier do smaku

2 szklanki białego wina półwytrawnego

2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej gotowanego na porach, selerze, korzeniach pietruszki i cebuli)

oliwa z oliwek (u mnie z rozmarynem)

4 łyżki masła

olej sezamowy

olej rzepakowy do smażenia

pomidorki koktajlowe przekrojone na pół

sezam (prażony na suchej patelni)

posiekana natka zielonej pietruszki

makaron tagliatelle

Zaczynamy od ugotowania krewetek (dużych, surowych). Do gotującej się wody wrzucamy rozmrożone krewetki i gotujemy je 4 minuty aż nam się ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem. Ważny jest czas gotowania krewetek, przegotowane staną się twardawe lub gumiaste.

Następnie obrane, wystudzone krewetki łączymy z krewetkami mniejszymi gotowanymi (zastosowałam 2 rodzaje krewetek ze względu na ich zróżnicowaną cenę. Krewetki duże surowe są o wiele droższe od gotowanych). Krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, lekko polewamy oliwą z oliwek (z rozmarynem), dodajemy gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową; wkładamy na lodówki na min. godzinę.

Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy cukinię i razem całość smażymy. Wlewamy wino, bulion, dodajemy sos sojowy, pastę z trawy cytrynowej, odrobinę cukru do pokreślenia smaku, doprawiamy nasz sos solą do smaku. Na koniec dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe i natkę zielonej pietruszki.

W międzyczasie na rozgrzanym maśle przesmażamy plasterki czosnku razem z plastrami świeżego imbiru. Następnie wrzucamy na rozgrzane masło z czosnkiem i imbirem nasze krewetki w marynacie, które w lodówce przeszły już nam ziołami i przyprawami. Smażymy razem całość 2-3 minuty.

Ugotowany makaron tagliatelle polewamy niewielką ilością oleju sezamowego i podajmy polany sosem winno-cukiniowym z pomidorkami; na wierzch nakładamy przepyszne i aromatyczne czosnkowo-maślane krewetki. Danie posypujemy prażonym sezamem.

PYCHA!

Oto krewetkowe wariacje na moim blogu:

1. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/krewetki-w-porowo-imbirowym-klimacie/

2. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/krewetki-tygrysie-z-warzywami/

3. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/krewetki-argentynskie/

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/krewetki-argentynskie/

5. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/tagliatelle-z-krewetkami/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>