Krewetki w sosie szpinakowym z mascarpone


IMG_20160410_191733

Wcześniej na blogu pojawił się już przepis na krewetki z brokułami w sosie na bazie mascarpone- http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/krewetki-z-brokulami-w-sosie-na-bazie-mascarpone/

Dziś proponuję i serwuję krewetki w sosie szpinakowym z macarpone:

Składniki:

450 g krewetek obranych gotowanych

2 cebule

4 ząbki czosnku pokrojone w plastry

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki sosu sojowego

azjatycka mieszanka przypraw-  Livity  azjatico sel du chef

sól morska, pieprz świeżo mielony- u mnie syczuański z płatkami chilli

4 łyżki masła

oliwa z oliwek ( u mnie oliwa z cytryną)

posiekana natka zielonej pietruszki

1 opakowanie mrożonego szpinaku

1 opakowanie serka mascarpone

1 duża śmietana 12%

makaron tagliatelle

Krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, azjatycką mieszanką przypraw, lekko polewamy je oliwą z oliwek, dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową; wkładamy na lodówki na min. godzinę.

Na rozgrzanym maśle przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy sos sojowy, a następnie dodajemy nasze krewetki, które w lodówce przeszły już przyprawami. Chwilę razem smażymy, a następnie wlewamy śmietanę wymieszaną starannie z serkiem mascarpone. W międzyczasie jednocześnie przygotowujemy szpinak z czosnkiem dobrze doprawiony. Gotowy szpinak mieszamy z zawartością naszej patelni. Na koniec dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki.

Ugotowane tagliatelle podajemy z aksamitnym krewetkowo-szpinakowym sosem. Pycha na całego!!!

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>