Krewetki w porowo-imbirowym klimacie


SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

IMG_20141114_230357

 

Składniki:

500g krewetek (u mnie surowe, argentyńskie, czerwone)

1 por

3 ząbki czosnku

gałązki świeżego tymianku

2 łyżki sosu sojowego

malutki kawałek świeżego imbiru pokrojony w cienkie plasterki

sól morska, pieprz świeżo mielony- u mnie syczuański z płatkami chilli- widoczny na fotce

1 lampka białego wina półwytrawnego

szklanka wody

oliwa z oliwek (u mnie z rozmarynem)

2 łyżki masła

olej sezamowy- widoczny na fotce

pomidorki koktajlowe lub daktylowe

1 łyżeczka pesto truflowego- opcjonalnie

1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej opcjonalnie

sezam (możemy go uprażyć na suchej patelni)

posiekany szczypiorek

makaron tagliatelle (u mnie Fettuccine paglia e fieno- mieszanka makaronu jajecznego i makaronu ze szpinakiem)- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Zaczynamy od ugotowania krewetek. Do gotującej się wody wrzucamy rozmrożone krewetki argentyńskie i gotujemy je 4 minuty (są wyjątkowo duże) aż nam się ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem. Ważny jest czas gotowania krewetek, przegotowane staną się twardawe lub gumiaste.

Następnie obrane krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, lekko polewamy oliwą z oliwek (z rozmarynem), dodajemy gałązki świeżego tymianku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową; wkładamy na lodówki na min. godzinę.

Na rozgrzanym maśle przesmażamy krążki pora (jasna część) razem z czosnkiem i plastrami imbiru. Następnie wlewamy wino, wodę, sos sojowy, odrobinę cukru, pesto truflowe i pastę z trawy cytrynowej. Gotujemy całość do zredukowania alkoholu i aż składniki nam się smacznie połączą. Doprawiamy do smaku solą.

Gdy nasz sos jest gotowy, dodajemy do niego krewetki, które w lodówce przeszły nam ziołami i przyprawami. Gotujemy razem całość 2 minuty.

Ugotowany makaron polewamy niewielką ilością oleju sezamowego, podajmy polany sosem posypanym sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Układamy także przekrojone pomidorki koktajlowe.

Bajka!

Na blogu także następujące krewetkowe inspiracje:

1. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/krewetki-tygrysie-z-warzywami/

2. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/krewetki-argentynskie/

3. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/505/

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/tagliatelle-z-krewetkami/

5. Zapiekane muszle w pomidorach (z krewetkami)- Post z dnia 01.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/zapiekane-muszle-w-pomidorach/

 

 

 

 

 

 

 


2 thoughts on “Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>