Krewetki tygrysie z warzywami


2014-11-07 20.48.35

2014-09-02 20.44.04

 

Składniki:

krewetki (800g surowych krewetek tygrysich)- jeśli dysponujemy krewetkami gotowanymi, omijamy oczywiście ich wstępne gotowanie, jednak warto je także obrać

2 młode cebule

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

3-4 łyżki sosu sojowego

oliwa z oliwek

drobno posiekana natka zielonej pietruszki i listki świeżego tymianku

sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy, odrobina cukru do smaku

1 puszka pomidorów krojonych (mogą być również 2-3 świeże pomidory, sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone)

1 cukinia pokrojona w kostkę (nie obieramy ze skóry)

1 papryka (u mnie żółta) pokrojoną w kostkę

2 jajka

łyżka masła

Zaczynamy od ugotowania krewetek. Do gotującej się wody wrzucamy krewetki tygrysie i gotujemy je 3 minuty aż nam ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem.

Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną młodą cebulę, dodajemy cukinie i paprykę i całość chwilę podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory, razem gotujemy i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy sos sojowy i odrobinę cukru do smaku; gotujemy parę minut bez przykrycia.

Po paru minutach dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki i świeże liście tymianku.

Na rozgrzanym maśle (na osobnej patelni) lekko przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki, mieszamy, przesmażamy razem dwie minuty, lekko całość solimy.

W międzyczasie na nasze gotujące się warzywa z ziołami wbijamy na wierzch jajka, (oczywiście już niczego nie mieszamy) i czekamy na „niewielkim ogniu” aż jajka nam się zetną.

Danie podajemy z bagietką lub świeżą bułką i białym winem- podsmażone na maśle krewetki z czosnkiem układamy delikatnie na warzywach z ziołami z sadzonymi jajkami.

Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

PYCHA! Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>