Krewetki argentyńskie


SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

krewetki argentyńskie czerwone surowe- 40 dag- widoczne na fotce – kupione w Lidl

makaron japoński Soba pszenno-gryczany (widoczny na fotce)- kupiony w Lidl, gotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu- we wrzątku 3 minuty

1 łyżka oleju sezamowego- Vitasia Lidl (olej sezamowy jest szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej. Nadaje potrawom oryginalny orzechowo-sezamowy smak. Nie nadaje się do smażenia. Ma pozytywne właściwości odżywcze- obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje syntezę i wchłanianie cholesterolu

2 łyżki sosu sojowego (u mnie Vitasia Japan Lidl- widoczny na fotce)

1 cukinia pokrojona w półplasterki

4 ząbki czosnku pokrojone w plastry

posiekany szczypiorek

plaster cytryny

2 lampki wina białego półwytrawnego

1 czubata łyżka masła

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz (u mnie syczuański z chilli- na fotce)

1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej Vitasia China Lidl- pasta z trawy cytrynowej jest popularna w kuchni azjatyckiej; jej lekko cytrynowy posmak i orzeźwiający aromat imbiru doskonale podkreślają i uzupełniają smak kurczaka, czy krewetek/ owoców morza.

pędy bambusa w zalewie- Asia China 330g Lidl

Zaczynamy od ugotowania krewetek. Do gotującej się wody wrzucamy rozmrożone krewetki argentyńskie i gotujemy je 4 minuty (są wyjątkowo duże) aż nam się ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem. Ważny jest czas gotowania krewetek, przegotowane staną się twardawe lub gumiaste (stąd minutnik na fotce:))

Na rozgrzanym maśle podsmażamy plastry czosnku, dodajemy półplasterki cukinii, pędy bambusa, sos sojowy, pastę z trawy cytrynowej, odrobinę cukru, soli i pieprzu do smaku i całość razem chwilę podsmażamy. Wlewamy białe wino i gotujemy na wolnym ogniu aż alkohol się zredukuje.

W międzyczasie gotujemy makaron Soba.

Ugotowane i obrane wcześniej krewetki dodajemy do naszego sosu, wszystko razem gotujemy 2 minuty i tak przyrządzonym krewetkowym sosem polewamy ciepły makaron soba (który jest dość klejący, dlatego warto dodać do niego na talerzu 1 łyżkę oleju sezamowego i go najpierw przed polaniem sosem krewetkowym przemieszać z olejem sezamowym).

Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z plasterkiem cytryny lub limonki do skropienia krewetek. Możemy także posypać makaron prażonym sezamem.

Pycha!

 

PS. Na zdjęciu:

Bancha i Sencha- tradycyjne japońskie herbaty zielone- Lidl


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>