Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem


IMG_20141209_205830

IMG_20141206_155602

IMG_20141209_210830

Składniki:

4 kotlety jagnięce

2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie oliwa z rozmarynem)

liście świeżej mięty

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól morska, pieprz świeżo mielony

masło (klarowane) do smażenia (*)- 2 łyżki

3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu jasnego

Kalafiorowe puree:

ziemniaki (5-6 sztuk)

mrożone różyczki kalafiora (ok.400g) lub świeży kalafior

łyżka masła

łyżka śmietany

pieprz świeżo mielony kolorowy

Najpierw należy przygotować marynatę. W tym celu oliwę z oliwek (rozmarynową) mieszamy z czosnkiem i listkami świeżej mięty. Marynatą starannie nacieramy nasze kotlety jagnięce; kotlety doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem- u mnie syczuański z płatkami chilli.  Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w aluminiową folię i wsadzamy do lodówki na 3-4 godziny (oczywiście im dłużej, tym lepiej- mięso całkowicie przejdzie ziołami i czosnkiem)- widoczne na fotce.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy, a następnie klarujemy masło (tzn. łyżką zbieramy delikatnie białą piankę białkową, która się pojawi na powierzchni rozpuszczonego masła, a następnie płynny żółty tłuszcz „właściwy” bardzo powoli (żeby nie zleciała przy tym także warstwa białkowa, która zebrała się na samym dnie) zlewamy na następną patelnię, na której będziemy już ostatecznie smażyć jagnięcinę.

(*) Instrukcja samodzielnego klarowania masła w poniższym poście z 29.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/pulpeciki-cielece-z-mieta-w-pomidorowym-sosie/

Na rozgrzanym klarownym maśle układamy kotlety jagnięce wyciągnięte z naszej bardzo aromatycznej marynaty (czosnek i mięte dodajemy do rozgrzanego masła). Jagnięcinę smażymy z obu stron do zarumienienia.

Gdy kotlety będą już rumiane, zdejmujemy mięso z patelni. Do masła z miętą- znajdującego się na tej samej patelni- dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przesmażamy i dodajemy łyżkę miodu jasnego. Całość mieszamy i wyśmienity sos pomidorowo-miodowy podajemy razem z jagnięciną. 

Jagnięcinę podałam z kalafiorowym puree.

W celu przyrządzenia puree gotujemy ziemniaki i kalafior oddzielnie (dosolone do smaku). Tłuczemy je tłuczkiem, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Kalafiorowe puree jest pyszne, bardzo delikatne, aksamitne w smaku… Polecam!

Smacznego!

Jagnięcina na blogu:

1. Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/kotlety-jagniece-z-sosem-z-octem-balsamicznym-z-puree-z-zielonego-groszku/

 

2. Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie- Post z dnia 01.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/kotlety-jagniece-w-winno-miodowym-sosie/

 

3. Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem- Post z dnia 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/comber-jagniecy-w-winnym-sosie-z-granatem/

 

4. Jagnięcina z miętą i tymiankiem- Post z dnia 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/448/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>