Kluski śląskie


IMG_20161031_152443

IMG_20161031_153841

IMG_20161031_131138

W ten piękny dzień podałam pyszny domowy obiad- Kluski śląskie, zapraszam!

Składniki- (uzyskałam 18 klusek):

8 ziemniaków

mąka ziemniaczana

sól

Ziemniaki gotujemy do miękkości, tłuczemy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe wkładamy do miski, uciskamy uzyskując równą powierzchnię, dzielimy nożem na 4 równe części i jedną porcję ziemniaczków wykładamy na osobny talerz. W powstałe puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, doprawiamy solą i całość wyrabiamy dłonią na gładką masę.

Następnie formujemy zgrabne kuleczki i uciskamy tworząc „dziurkę”.

Kluski śląskie wrzucamy do gotującej, lekko osolonej (1 łyżeczką soli) wody i gotujemy chwilę aż kluski wypłyną na powierzchnię (widoczne na fotce).

Kluski śląskie podałam ze śmietanowym sosem pieczarkowym.

PYCHA!


One thought on “Kluski śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>