Karkówka z sosem worcestershire, miodem gryczanym i powidłami


IMG_20160702_181432

IMG_20160702_181106

IMG_20160702_181239

Dziś chciałabym przypomnieć Wam przepis na super pyszne danie- Karkówkę z sosem worcestershire, gryczanym miodem i powidłami śliwkowymi.

Przepis jest już zamieszczony na blogu- przepis pod linkiem- 

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/karkowka-z-gryczanym-miodem-sosem-worcestershire-i-granatem/

Tam danie podałam z pestkami granatu. Dziś dla odmiany połączyłam smaki mięsa z cukinią i pieczarkami z rozmarynem smażonymi na oleju kokosowym  (o cudownych właściwościach oleju kokosowego możecie przeczytać tutaj: http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/gruszki-ze-swiateczna-nuta-na-oleju-kokosowym/).

Tak skomponowane danie doskonale smakuje ze świeżą bagietką z masłem (dziś masło wymieszałam z kiełkami słonecznika, szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzem cayenne).

PYCHA!

Poniżej przypominam przepis:

Składniki:

1kg karkówki

5 łyżek sosu Worcestershire (Lea&Perrins)- (Unikalny sos o oryginalnej recepturze dojrzewa przez 18 miesięcy; wyprodukowany w wielkiej Brytanii)

2 płaskie łyżki miodu gryczanego

1 łyżka powideł śliwkowych

1 łyżka octu balsamico

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

natka zielonej pietruszki

Karkówkę kroimy w drobną kosteczkę; do miseczki z mięsem wlewamy 5 łyżek sosu Worcestershire, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc). Na rozgrzany olej wrzucamy karkówkę razem z sosem, smażymy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie łączymy wszystkie pozostałe składniki, czyli dodajemy miód, powidła, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie całość mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>