Karkówka z solnaki pieczona w niskiej temperaturze


IMG_20151214_225055

IMG_20151214_224909

Składniki:

1,5 kg karkówki

zioła prowansalskie i majeranek- po 3 łyżki

Solanka:

2 litry wody

5 ziaren ziela angielskiego

4 laurowe liście

3,5 łyżki soli

5 ząbków czosnku

Wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi zagotowujemy, solimy i pozostawiamy do wystudzenia.

Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku. Wkładamy mięso do solanki i wstawiamy garnek pod przykryciem do lodówki na dobę. Co jakiś czas przekładamy mięso „do góry nogami”. Po upływie tego czasu wyciągamy karkówkę i starannie ją wycieramy ręcznikiem papierowym.  Dokładnie nacieramy ją ziołami – mieszanką ziół prowansalskich i majeranku. Wkładamy tak przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego i pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni- termoobieg góra-dół i pieczemy karkówkę 4 godziny bez przykrycia. W połowie czasu pieczenia obracamy mięso na drugą stronę.

Pyszna, soczysta, aromatyczna!

 


One thought on “Karkówka z solnaki pieczona w niskiej temperaturze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>