Kaczka pieczona w całości i uda gęsie z jabłkami z cynamonem


IMG_20170102_191954

Składniki:

1 kaczka (u mnie mrożona)

2 gęsie uda

sól,

sok z jednej limonki lub cytryny

majeranek

5 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę

2 jabłka

cynamon

Kaczkę rozmrażałam przez całą noc. Następnie natarłam wnętrze kaczki mieszanką czosnku i 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżeczkami majeranku.

Należy przygotować marynatę:

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka majeranku

sok z cytryny

Tak przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę (od zewnątrz) i gęsie uda. Zamykamy wszystko w naczyniu i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Pół godziny przed pieczeniem wyciągamy naczynie z lodówki, żeby się ociepliło, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg góra-dół) i wstawiamy do piekarnika- bez przykrycia. Po pół godziny pieczenia wlewamy szklankę gorącej wody, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, zamykamy naczynie i pieczemy mięso jeszcze 2 h.

Pół godziny przed końcem dodajemy do środka jabłka (wydrążone i przyprawione w środku cynamonem).

PYCHA! Mięso rozpływa się w ustach! Delicja na całego!


One thought on “Kaczka pieczona w całości i uda gęsie z jabłkami z cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>