Homar pieczony

28168583_1858412567563186_7999159420955096134_n

28661259_1858412490896527_7214228457460453964_n

28660278_1858412614229848_6282240192526102195_n

Składniki:

1 homar- rozmrożony

 

2 łyżki masła

posiekany koperek i zielona pietruszka,

sok z połowy limonki lub cytryny,

sól i płatki papryczki chili

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

 

Masło mieszamy z zieleniną, czosnkiem, sokiem z limonki i doprawiamy solą i chili.

Homara kroimy na pół wzdłuż symetrycznie od oczu w dół. Odcinamy szczypce wraz z całymi kończynami- tam też jest dobre mięso. Obcęgami łamiemy delikatnie pancerz.

Ze środka homara wymywamy pod zimną wodą wnętrzności- mają zieloną barwę.

Układamy homara w naczyniu do pieczenia na pancerzu mięsem do góry. Na mięsie układamy przygotowane masło ziołowo-czosnkowo-limonkowe.

Homara pieczemy w 200 stopniach 7-8 minut.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.