Gulasz z korbolem


SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

Korbol w gwarze poznańskiej oznacza dynię.

O wspaniałych właściwościach dyni pisałam wcześniej przy okazji przepisów na pyszną zupę-krem z dyni-

14.08.2014:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,342297134,title,Krem-dyniowy,index.html

21.09.2013:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,338333892,title,Krolowa-jesieni-Dynia-zupa-z-dyni,index.html

Gulasz z dynią, smak jesieni…

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej- pokrojonej w kostkę

1 dynia- jej wielkość widoczna na fotce- ten większy egzemplarz na zdjęciu na dole strony; obieramy ją ze skóry i kroimy w kostkę

2 cebule drobno posiekane

4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

olej, odrobina masła

pieprz świeżo mielony, 1 łyżeczka cukru, sól- u mnie sól himalajska- widoczna na fotce- o himalajskiej soli pisałam przy okazji domowych zapiekanek- 30.08.2014:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,342375465,title,Zapiekanki-domowej-roboty,index.html

1,5 litra wywaru warzywnego (lub bulionu warzywno-mięsnego: gotowanego z włoszczyzny (5 marchewek, 2 pietruszki, 2 młode pory, seler i mięso- według uznania, np. piersi lub skrzydełka drobiowe, uda, czy szyja indycza…)

U mnie- widoczny na fotce- przepyszny bulion na bazie gotowanych wczoraj golonek wieprzowych bez kości- w siatce- niebawem oczywiście golonki powędrują na bloga…:)

opcjonalnie- 1 łyżeczka pasty z kolendry- pasta widoczna na fotce; pasta z kolendry to aromatyczna przyprawa do wielu potraw. Przypomina trochę zieloną pietruszkę, jednak jej smak to podobno esencja Tajlandii.

Pasta z zielonej kolendry najlepiej nadaje się się właśnie do sosów i sałatek- Pasta z liści kolendry Vitasia China Lidl.

Na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy tam pokrojone mięso. Podsmażamy całość do zarumienienia. Czekamy aż mięso puści „soki”/ wodę, smażymy do odparowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do garnka.

Na tej samej patelni podsmażamy dynię na maśle.

Podsmażoną dynię przekładamy do garnka z mięsem.

Mięso z dynią zalewamy bulionem, dodajemy pastę z kolendry, odrobinę cukru i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i dyni (około 40 minut).

Gulasz możemy lekko zagęścić dodając 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (mąkę rozpuszczamy najpierw w zimnej wodzie i wlewamy do naszego sosu intensywnie całość mieszając i zagotowujemy).

Jako dodatek- trochę egzotyczny, ale bardzo smaczny prezentuję:

serca karczocha- główki kwiatostanu w zalewie- firmy Sol&Mar- Lidl,

małe, żółte, marynowane papryczki peperoni; Baby-Peperoni El Tequito Lidl .

Smacznego! Pycha!

Kurczak z dynią w curry klimacie- 22.10.2013:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,338689484,title,Kurczak-z-dynia-w-curry-klimacie,index.html


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>