Grzyby z pomorskich lasów na maśle, jesiennie…


IMG_20151030_205056

IMG_20151030_205305

IMG_20151030_205432

Boskie, przepyszne niemki przysmażone na maśle! Płachetka zwyczajna, czyli niemka (nazwa zwyczajowa) należy do rodziny grzybów blaszkowatych występujących głównie w lasach świerkowych i sosnowych. Uwielbiam smak i zapach grzybów smażonych na masełku. Moje grzyby zostały zebrane w lasach na Pomorzu przez mojego kochanego Tatusia; lekko podgotowane i zamrożone  dojechały do mnie do Poznania.

Podsmażyłam je na maśle, lekko posoliłam i doprawiłam pieprzem do smaku. Zaserwowałam z kaszą pęczak i natką zielonej pietruszki.

Po prostu pycha!

(*) czerwona pasta na talerzu to ajwar; #samozdrowie#- przepis niebawem na blogu.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>