Gruzińskie chinkali


24174262_1727922220612222_5392048129352384981_n

23844790_1727922263945551_8243745479744858675_n

Składniki:

ciasto:

400g mąki tortowej

1 żółtko

190 ml wody bardzo ciepłej *

1/2 łyżeczki soli

* Wodę dodajemy stopniowo sprawdzając gęstość ciasta.

 

 Farsz:

mięso mielone 500g – baranie lub wołowe, ewentualnie mieszane

1 duża cebula drobno posiekana lub starta na tarce

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

kolendra ziarna rozdrobnione, sól, pieprz do smaku

posiekana natka zielonej pietruszki

250 ml bulionu

Składniki ciasta łączymy, wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy większe prostokąty lub koła o średnicy ok. 15 cm. Nakładamy odrobinę farszu, zagniatamy, formujemy sakiewki.

Gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>