Gruszka wytrawnie z jaśminowym ryżem


IMG_20141128_202400

IMG_20141128_202538

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Doskonała wytrawna przekąską, może także pełnić rolę eleganckiej przystawki, a także niebanalnego dodatku do dania głównego…

Składniki:

gruszka (nieobrana, w całości)

ser- parmezan albo polski ser rubin

1 łyżeczka cukru

możemy dodać 1/2 lampki białego wina wytrawnego

pieprz świeżo mielony (u mnie pieprz kolorowy)

listki świeżej mięty

Gruszkę gotujemy w wodzie z winem i cukrem ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości gruszki). Ugotowaną gruszkę podajemy pokrojoną w plastry z cienkimi płatkami sera, udekorowaną listkami mięty i posypaną świeżo mielonym pieprzem.

Gruszkę przyrządzoną w ten sposób podałam z z kawałkiem grillowanego mięsa wołowego i ryżem jaśminowym gotowanym z różową solą himalajską. (*)

Smacznego!

(*) Długoziarnisty ryż jaśminowy jest wyjątkowym produktem pochodzącym z północnej Tajlandii. W swojej ojczyźnie uchodzi za podstawowe danie serwowane podczas szczególnie uroczystych świąt. Wyjątkowy, słodki aromat kwiatów jaśminu roztacza się zaraz po otwarciu torebki i podczas gotowania. Ryż jest produkowany wyłącznie z całych ziaren, które zostały ostrożnie obrane i podwójnie wypolerowane. Wszystko to pozwala osiągnąć najwyższą jakość produktu.

Na blogu widnieją także inne gruszkowe kulinarne wariacje, zapraszam! Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło: gruszka, a pojawią się nam przepisy na sałatkę z pieczonymi gruszkami, sałatkę błękitną z gruszką, gruszkę w pysznym czekoladowym sosie- ganasz czekoladowy z gruszką…itd…


2 thoughts on “Gruszka wytrawnie z jaśminowym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>