Grillowana polędwica z tuńczyka


SONY DSC

SONY DSC

2014-09-07 20.21.49

IMG_20141102_210331

Składniki:

polędwica z tuńczyka (2 piękne plastry odpowiedniej grubości widoczne na fotce)

oliwa z oliwek

plastry cytryny

sos sojowy

sól

gruszki (obrane)

Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż, wycinamy z nich gniazda nasienne i grillujemy parę minut z każdej strony do zarumienienia, aż uzyskałam z każdej strony złociste, brązowe pręgi.

Polędwicę z tuńczyka smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i wstawiłam do lodówki na godzinę.

Na mocno rozgrzanego grilla elektrycznego kładziemy steki z tuńczyka, grillujemy z obu stron po 2-3 minuty (tak brzmi profesjonalna receptura). A rzeczywistość wygląda tak, że wszystko zależy od grubości steka, od mocy urządzenia, na którym grillujemy.

Zatem moja rada i sposób na pyszną rybę: rzucamy tuńczyka na rozgrzanego grilla i grillujemy z jednej strony tak długo aż rybie mięso pod wpływem temperatury zmieni kolor prawie do połowy z jednej strony i proces ten powtarzamy obracając polędwicę na drugą stronę. Po środku steka musi zostać lekko czerwonawy pas, wówczas uzyskamy bardzo soczystego steka z polędwicy z tuńczyka. (Na naszym grillu philipsa grillowaliśmy dwa plastry około 4-5 minut z każdej strony). Steki z tuńczyka można przyrządzać także na patelni.

Steki z tuńczyka podajemy z plastrami cytryny, skrapiamy mięso sokiem z cytryny, lekko solimy i polewamy niewielką ilością sosu sojowego.

Białe wino dopełni dzieła!:))

Tuńczyka z gruszką podałam z tymiankowym puree.

Klasa i samo zdrowie, pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>