Golonki pieczone miodowo-musztardowe


1407177188067

Składniki:

4 golonki

4-5 marchewek

2 pietruszki

1 por

3-4 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki majeranku

6 ząbków czosnku

sól do smaku

Oczyszczone, umyte golonki zalewamy 2 litrami wody, dodajemy marchewki, pietruszki, pora, liście laurowe, ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, a także do wody wsypujemy majeranek. Wodę doprawiamy solą. W takiej zalewie gotujemy golonki około 1,5 godziny.

Następnie przygotowujemy sos/ bejcę do pieczenia golonki:

1 szklanka piwa jasnego

1 łyżka miodu jasnego

1 łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy francuskiej lub saperskiej

1/2 łyżeczki soli

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

pieprz świeżo mielony kolorowy

Wszystkie składniki łączymy, starannie mieszamy, a następnie tak przyrządzonym sosem/ zaprawą polewamy nasze podgotowane wcześniej golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym (razem z pokrojonymi w plastry ugotowanymi marchewkami i pietruszkami).

Golonki z warzywami pieczemy bez przykrycia 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni (góra-dół termoobieg) od czasu do czasu regularnie je obracając.

Smacznego, mięsko grzechu warte!:)

Na blogu także Golonki miodowe bez kości- Post z dnia 27.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/golonki-miodowe-bez-kosci/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>