Golonki miodowe bez kości


SONY DSC

Składniki:

4 golonki surowe, bez kości w siatce

4-5 marchewek

2 pietruszki

1 por

3-4 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

6 ząbków czosnku

sól do smaku

Golonki surowe, bez kości w siatce pozbawione są zupełnie tłustej skóry, dzięki czemu są zapewne zdrowsze niż tradycyjne, wcześniej prezentowane na blogu golonki. Dziś przedstawiam przepis na pieczone golonki z warzywami w miodzie wyjątkowo bez piwa i majeranku, co zagwarantuje naszemu daniu dość łagodny smak.

Golonki w siatce – nie zdejmujemy siatki (w ten sposób utrzymają swój ładny kształt w trakcie gotowania)- zalewamy 2 litrami wody i dodajemy marchewki, pietruszki, pora, liście laurowe, ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wodę doprawiamy solą. Golonki gotujemy około 1,5 godziny.

Po obgotowaniu z golonek zdejmujemy delikatnie siateczki tak, żeby nie uszkodzić struktury mięska.

Następnie przygotowujemy bejcę do pieczenia golonek:

2 łyżki miodu jasnego

1 łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy francuskiej lub saperskiej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka sosu sojowego

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

pieprz syczuański

świeży rozmaryn

Wszystkie składniki łączymy, starannie mieszamy, a następnie tak przyrządzonym sosem/ zaprawą polewamy nasze podgotowane wcześniej golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym (polanym kroplą oleju na dnie) razem z pokrojonymi w plasterki marchewkami i pietruszkami, z którymi wcześniej gotowaliśmy golonki.

Golonki z warzywami pieczemy bez przykrycia 1.15 (godz.) w temperaturze 190 stopni (góra-dół termoobieg) od czasu do czasu regularnie je obracając.

Smażone ziemniaki ze świeżym tymiankiem:

ugotowane i tłuczone ziemniaki

posiekana cebula

świeże liście tymianku

odrobina masła lub oleju

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

Na rozpuszczone i rozgrzane masło lub olej wrzucamy posiekaną cebulę, lekko solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym; podsmażamy ją razem z liśćmi tymianku- widoczne na fotce; na patelnię dodajemy ziemniaki i smażymy całość mieszając aż do zarumienienia.

Pycha!

Wywar z gotowanych golonek doskonale nadaje się jako baza na

1. pyszną zupę grochową, oto przepis z mojego bloga, zapraszam- Post z dnia 12.11.2013:

http://smakiszczescia.bloog.pl/id,338951148,title,Zupa-grochowa,index.html

lub

2. jako bazowy bulion do gulaszu z dynią- Post z dnia 21.09.2014:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,343031544,title,Gulasz-z-korbolem,index.html

Na blogu są już także inne „golonkowe” odsłony- zapraszam serdecznie:

1. Golonki po bawarsku- Post z dnia 11.11.2013:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,338938286,title,Golonka-po-bawarsku,index.html

2. Golonki miodowo-musztardowe- Post z dnia 04.08.2014:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,342068527,title,Golonki-pieczone-miodowo-musztardowe,index.html

3. Golonki na kiszonej kapuście- Post z dnia 05.09.2014:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,342443754,title,Golonki-na-kiszonej-kapuscie,index.html


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>