GĘŚ wybitnie smaczna


Parokrotnie już piekłam gęś na świętego Marcina. Przepis i sprawdzony patent na przepyszną gęś widnieje już na moim blogu. W tym roku właśnie w ten weekend ponownie upiekłam 4,6- kilowego ptaszora. Gęś udała się rewelacyjnie, można by wręcz rzec, że wybitnie! Jak się okazało kluczową rolę odegrał czas trzymania gęsi w marynacie cytrynowej. W przyszłym roku warto o tym pamiętać. Odmrażałam gęś przez całą noc do godziny 13 dnia następnego. Następnie natarłam gęś marynatą zgodnie z wcześniejszymi przepisami i mięso stało w lodówce w marynacie do godziny 11.30 (prawie dobę w marynacie) dnia następnego. Ptaszka piekłam 4,5 godziny. PYCHA, polecam!

Na blogu:

1. Pieczona gęś faszerowana- Post z dnia 28.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/pieczona-ges-faszerowana/

2. Pieczona gęś- Post z dnia 28.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/pieczona-ges/

3. Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu- Post z dnia 31.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/ziemniaki-pieczone-w-gesim-tluszczu/

4. Gęś pieczona z jabłkami i rodzynkami- Post z dnia 31.10.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/ges-pieczona-z-jablkami-i-rodzynkami/

5. Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/ges-pieczona-z-jablkami-i-zurawina/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>