Galaretka drobiowo-wieprzowa


IMG_20141204_214439

2014-12-02 20.52.37

 

Składniki (na 7 takich porcji):

80 dag nóżek wieprzowych tylnych

3 piersi z kurczaka

3 marchewki

por

pietruszka

zielony groszek w puszce

3 jaja na twardo

4 liście laurowe

sól

2 l zimnej wody

1 żelatyna spożywcza do mięs Oetker (opakowanie na 1 l wywaru)

1 cytryna

 

Do garnka wkładamy nóżki, piersi z kurczaka i warzywa w całości (marchewkę, pora i pietruszkę), liście laurowe, zalewamy 2 l zimnej wody, doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu. Po około 40-50 minutach (gdy warzywa i drób są miękkie) wyciągamy drób i warzywa, natomiast nóżki gotujemy jeszcze 1,5-2 godzin do miękkości mięsa.

Po tym czasie wyciągamy nóżki; drób i wieprzowinę kroimy na drobno, a marchewkę w plasterki. Pietruszkę, liście laurowe i pora usuwamy. W międzyczasie gotujemy jaja na twardo, kroimy w plastry. Otrzymany wywar przecedzamy przez ściereczkę lnianą, żeby pozbyć się wszystkich drobnych kostek, które mogły nam pozostać z gotowanych nóżek.

W miseczkach układamy: na dnie jajeczko, plasterki marchewki, groszek, mięso wieprzowe, drobiowe i zalewamy wywarem, w którym wcześniej rozpuszczamy 1 opakowanie żelatyny (opakowanie na 1 l wywaru- tyle wystarczy, ponieważ wywar uzyskał już też naturalną kleistość z wieprzowych nóżek). Tak przygotowane miseczki z galaretką wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretkę podajemy skropioną sokiem z cytryny.

Po prostu pycha! Polecam!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>