Figi karmelizowane, puree dyniowo- batatowe i stek z antrykotu


IMG_20151010_205028

IMG_20151010_204637

Dziś polecam świetnie skomponowany obiad: puree dyniowo-batatowe (*) (już wcześniej na blogu- Post z dnia 03.10.2015: http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/puree-batatowo-dyniowe/), stek z antrykotu z kością i karmelizowane figi w roli głównej- jesieni smak.

Składniki:

świeże figi- 10 sztuk

3 łyżki masła

2 łyżki cukru

liście świeżej mięty

Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, przesmażamy aż się zacznie karmelizować. Układamy na patelni połówki fig, smażymy je z obu stron.

Podamy z listkami świeżej mięty.

(*) Tym razem puree batatowo-dyniowe przyprawiłam dodatkowo mieszanką azjatyckich przypraw: solą himalajską różową, owocami goji, słodką papryką, trawą cytrynową, pieprzem kolorowym, imbirem i liśćmi kaffiru.

Tematycznie jesienny akcent- a mianowicie fotka z dzisiejszego spaceru po Wielkopolskim Parku Narodowym:

IMG_20151010_143505

 

Na blogu:

1. Puree batatowo-dyniowe- Post z dnia 03.10.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/puree-batatowo-dyniowe/

2. Figi pieczone z kozim serem- Post z dnia 31.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/figi-pieczone-z-kozim-serem/

3. Figi z pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku- Post z dnia 27.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/figi-z-pokruszonymi-chipsami-z-wedzonego-boczku/


2 thoughts on “Figi karmelizowane, puree dyniowo- batatowe i stek z antrykotu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>