Faszerowane bakłażany zapiekane


2014-11-02 21.47.46

2014-11-02 21.48.43

2014-11-02 21.43.34

Dziś w mojej kuchni OBERŻYNA w roli głównej!:))

Bakłażany starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół  i lekko nacinamy miąższ nie uszkadzając przy tym skórki. Tak przygotowane bakłażany układamy na papierze do pieczenia, lekko solimy i oblewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Następnie z upieczonych bakłażanów łyżką delikatnie wybieramy miąższ/ wnętrze (żeby nie przerwać skóry) i miąższ przekładamy do miseczki.

Do upieczonego miąższu bakłażana dodajemy to, co lubimy… Farsz wedle uznania.

U mnie w bakłażanie znalazło się wcześniej przesmażone z czosnkiem i cebulką mięso drobiowe (z indyka) mielone z pieczarkami (doprawione solą, pieprzem i tymiankiem). Możemy dodać do tego pomidory ze świeżą bazylią, a nawet ugotowany ryż, żeby farsz był bardziej syty. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku, nakładamy z powrotem do skórek bakłażanowych i tak przygotowane bakłażany posypujemy tartym żółtym serem.

Możemy pójść bardziej we włoskie klimaty i na naszych oberżynkach ułożyć plasterki mozzarelli.

Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.

Smacznego!

Na fotce z pieczonymi bakłażanami widnieje również pieczona cebula. Gotowałam jednocześnie rosół, a pieczona cebula doskonale nada naszej zupie smaku i aromatu (rosół z mięsnymi klopsikami niebawem na blogu).  


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>