Dynia pieczona z miodem i cynamonem, polędwiczki w miodowo-musztardowym sosie


IMG_20160925_185851

IMG_20160925_152929

IMG_20160925_185714

IMG_20160925_185812

IMG_20160925_185629

IMG_20160925_153008

Dziś prawdziwy smak jesieni- dynia pieczona z miodem gryczanym, cynamonem i płatkami migdałów.

Składniki:

dynia hokkaido

miód gryczany

cynamon

płatki migdałów

 

1 polędwiczka wieprzowa

1 cebula drobno posiekana

sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy, papryka słodka mielona, czosnek granulowany

1 śmietana 30% duża

3 łyżeczki miodu wielkokwiatowego

2 łyżeczki musztardy francuskiej

natka zielonej pietruszki

Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie lekko zeszklona dodajemy polędwiczki. Polędwiczki wieprzowe kroimy na grubsze plastry, doprawiamy  solą, pieprzem i przyprawami, a następnie smażymy ją razem z cebulą do zarumienienia z obu stron. W odrębnym naczyniu podgrzewamy śmietanę z miodem (wielokwiatowym) i musztardą, dodajemy podsmażone z cebulą polędwiczki, całość zagotowujemy i na koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.

Dynię myjemy, kroimy na drobniejsze kawałki, układamy na blaszce lub w naczyniu do pieczenia, polewamy odrobiną miodu gryczanego, posypujemy cynamonem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20-25 minut. Na koniec pieczenia dynię posypujemy płatkami migdałowymi. Podając możemy polać jeszcze dynię gryczanym miodem.

PYCHA!

 

Na blogu dynia w innych ciekawych odsłonach:

Pieczona dynia- http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/pieczona-dynia/

Puree dyniowo-batatowe- http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/puree-batatowo-dyniowe/

Zupa dyniowa- http://smakiszczescia.pl/zupy/zupa-dyniowa/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>