Dorada pieczona w białym winie



SONY DSC

Dorada to naprawdę pyszna ryba ceniona za bardzo delikatne mięso, które można łatwo oddzielić od ości. Zdrowa, wykwintna… Polecam zatem wspaniałą recepturę na doradę pieczoną w białym winie z tymiankiem i cytryną…

Składniki:

2 dorady całe, wypatroszone i dobrze umyte

1 cytryna

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)

1 łyżeczka cukru

lampka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego

sól i sól morska gruboziarnista (u mnie biała himalajska)

posiekana natka zielonej pietruszki

gałązki świeżego tymianku

6 obranych ząbków czosnku

Ryby nacieramy solą- z zewnątrz i w środku. Z jednej strony lekko nacinamy boki ryb (widoczne na fotce).

Cytrynę dzielimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok (przyda się nam do stworzenia marynaty), a drugą połówkę cytryny kroimy w półplasterki. Wkładamy je w rybie nacięcia, a także do wnętrza ryb.

Do środka ryb wkładamy również obrane ząbki czosnku (średnio po 3 ząbki na rybę) i gałązki świeżego tymianku. Tak przygotowane ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego (widoczne na fotce).

Marynatę uzyskujemy mieszając ze sobą oliwę z oliwek, wino, sos sojowy, sok z połowy cytryny, cukier i pastę z trawy cytrynowej. Marynatą wlewamy do naczynia z rybami polewając nią nasze dorady.

Przed włożeniem ryb do piekarnika posypujemy je jeszcze lekko solą morską gruboziarnistą.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (termoobieg góra-dół) i pieczemy ryby (bez przykrycia) około 25-30 minut (w zależności oczywiście od wielkości ryb- moje dorady były bardzo duże i grube, piekłam je zatem 30 minut). W trakcie pieczenia polewamy co jakiś czas ryby marynatą. Przed podaniem posypujemy dorady posiekaną natką zielonej pietruszki.

Pycha!:))


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>