Cukinie faszerowane


IMG_20150113_205833

IMG_20150113_205952

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

4 cukinie (średnie)

500 g mielonego mięsa (drobiowego, wołowego, wieprzowego lub mieszanego- według uznania)

1 cebula drobno posiekana

3 ząbki czosnku drobino pokrojone lub przeciśnięte przez praskę

250 g pieczarek- pokrojonych

tymianek (może być suszony) lub zioła prowansalskie

tarty żółty ser lub parmezan

sól, pieprz świeżo mielony

1 jajko

olej

Cukinie myjemy, odcinamy „końcówki” i kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ i tak przygotowane cukiniowe łódeczki gotujemy (wkładając je do wrzącej, osolonej wody) około 10 minut. Wodę solimy dość intensywnie, żeby cukinie przeszły jej smakiem; inaczej będą dość jałowe.

Wydrążony miąższ z cukinii drobno kroimy.

Cukinie wyciągamy z wrzątku i przelewy zimną wodą i odkładamy, żeby przygotować farsz. Dziś proponuję farsz z mielonego mięsa.

Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy mielone mięso. Całość smażymy dodając tymianek/ i / lub zioła prowansalskie (możemy dodać także 2 łyżki sosu sojowego) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone mięso z cebulą i czosnkiem przekładamy na sito odsączając w ten sposób nadmiar tłuszczu.

Następnie na odrobinie oleju smażymy pieczarki. Pod koniec smażenie, gdy nadmiar wody z grzybów już odparuje z naszej patelni, dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Chwilę razem smażymy i powtarzamy proces pozbycia się nadmiaru oleju.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu- farsz pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do farszu dodajemy jajko, całość mieszamy i napełniamy nim obgotowane cukiniowe łódki.

Na papierze do pieczenia układamy nafaszerowane cukinie, posypujemy je równomiernie tartym serem i pieczemy około 12 minut.

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem, natką zielonej pietruszki lub kiełkami.

Smacznego!

Na blogu także:

Faszerowane bakłażany zapiekane- Post z dnia 02.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/faszerowane-baklazany-zapiekane/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>