Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem


SONY DSC

2014-11-10 22.10.50

 

2014-11-10 22.10.06

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

IMG_20141109_145537

 

IMG_20141109_145338

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Wcześniej na blogu jagnięce klimaty w poniższych postach:

1. Jagnięcina z miętą i tymiankiem- Post z dnia 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/448/

2. Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/kotlety-jagniece-z-sosem-z-octem-balsamicznym-z-puree-z-zielonego-groszku/

3. Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/kotlety-jagniece-w-winno-miodowym-sosie/

Składniki:

Comber jagnięcy z kością- około 500g

Marynata:

świeże liście mięty

gałązki świeżego tymianku

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

3 łyżki oliwa z oliwek

pieprz świeżo mielony kolorowy

sól morska

do smażenia- masło klarowane- tu instrukcja klarowania masła- Post z dnia 10.11.2014- Jagnięcina z miętą i tymiankiem:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/448/

Sos winny:

1 duża cebula drobno posiekana

oliwa z oliwek (u mnie oliwa z oliwek z rozmarynem)

1 lampka wina czerwonego półwytrawnego

1 łyżka octu balsamicznego

odrobina cukru do smaku

sól, pieprz świeżo mielony

1 łyżka zimnego masła prosto z lodówki (to zagwarantuje nam lekkie zagęszczenie sosu)

Comber jagnięcy nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą (łączymy wyżej wymienione składniki- widoczne na fotce). Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz owinięty w folię aluminiową.

Jagnięcinę smażymy na klarowanym maśle ze wszystkich stron do zarumienienia.

W międzyczasie na rozgrzanej oliwie z rozmarynem przesmażamy drobno posiekaną cebulę (lekko posoloną i doprawioną pieprzem do smaku), dodajemy czerwone wino, redukujemy, dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy odrobiną cukru do smaku. Na koniec gotowania dodajemy łyżkę zimnego masła; to spowoduje lekkie zagęszczenie naszego sosu.

Zarumieniony comber jagnięcy (razem z zawartością patelni, na której go smażyliśmy, czyli z masłem, czosnkiem i ziołami)  wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego do 75 stopni piekarnika (bez przykrycia, termoobieg góra-dół) na około 30-35 minut.

Comber jagnięcy, niezwykle aromatyczny, podałam z winnym sosem, z granatem i puree ziemniaczanym z przesmażonym masłem.

Puree ziemniaczane z przesmażonym masłem:

Rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 2 łyżki mleka, odrobinę soli i gałki muszkatołowej. Całość dodajemy do rozgniecionych tłuczkiem, ugotowanych ziemniaków.

SMACZNEGO!

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>