Ciasto francuskie z pomidorowym wnętrzem


12492006_991164520954666_6084615610217515021_o

12493567_991164940954624_7213303339511856178_o

Dziś przedstawiam recepturę na szybki w wykonaniu i bardzo smaczny obiad na bazie ciasta francuskiego.

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego mrożonego (wcześniej rozmrażamy)

1 puszka pomidorów krojonych

3 ząbki czosnku drobno posiekane

1 cebula pokroją w kostkę

1/2 łyżki ziół prowansalskich

sól, pieprz świeżo mielony i odrobina cukru do smaku

ser tarty (parmezan najlepiej)

olej lub klarowane masło do smażenia

plasterki salami

zielona pietruszka

jajko do posmarowania ciasta

Cebulę i czosnek przesmażamy i dodajemy pomidory. Smażymy ok. pół godziny do odparowania wody, następnie doprawiamy do smaku, dodajemy także do naszej pomidorowej pulpy zioła prowansalskie i na koniec natkę zielonej pietruszki. Na dno naczynia do tarty układamy pierwszy płat ciasta francuskiego, robimy dziurki widelcem na całej powierzchni, nakładamy pomidorowy farsz, na nim układamy plasterki salami, całość posypujemy serem i przykrywamy naczynie kolejną warstwą francuskiego ciasta. Wierzch smarujemy przy pomocy pędzelka jajkiem i naszą francuską tartę zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez pół godziny.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>