Boczek „wolnopieczony”


IMG_20160312_220731

IMG_20160312_220816

IMG_20160312_220853

Składniki:

1,5 kg boczku surowego

marynata:

2 łyżki oleju

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżeczki majeranku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej suszonej

Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy i nacieramy nią mięso z obu stron. Mięso rolujemy, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na parę godzin. Mięso układamy w naczyniu na niewielkiej ilości oleju i pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym: najpierw 15 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg góra-dół), następnie wlewamy 3/4 kubka gorącej wody i pieczemy nadal w zamkniętym naczyniu 3 godziny w temperaturze 150 stopni.

Boczek wolnopieczony wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

PYCHA!

Smaczne wędliny domowej roboty na moim blogu to m.in.:

1. Schab suszony domowej roboty- Post z dnia 20.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/schab-suszony-domowej-roboty/

2. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze- Post z dnia 14.12.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/karkowka-z-solnaki-pieczona-w-niskiej-temperaturze/

3. Szynka gotowana domowej roboty- Post z dnia 05.12.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/szynka-gotowana-domowej-roboty/


One thought on “Boczek „wolnopieczony”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>