Bigos


IMG_20141218_230711

Bigos- czyli świątecznie, aromatycznie…

Tajemnicą pysznego bigosu jest przede wszystkim połączenie białej kapusty z kapustą kiszoną w proporcji 1:3, czyli np. 3 kg kapusty kiszonej na 1 małą kilogramową główkę kapusty białej.

Kapusty gotujemy do miękkości z suszonymi śliwkami, kiełbaską najlepiej jałowcową, żeberkami, liśćmi laurowymi i oczywiście grzybami, które zapewnią niesamowity aromat!

Odpowiednio doprawiamy solą i pieprzem.

Drugim tajnym, wręcz sekretnym patentem i gwarantem odlotowego, niepowtarzalnego smaku świątecznego bigosu jest zagęszczenie kapusty bananami. Na podaną przeze mnie ilość proponuję około 2-3 rozdrobnione banany.

Po prostu niebo w gębie!:)

Świąteczne życzenia! :)


3 thoughts on “Bigos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>