Białe kiełbasy pieczone w piwie


IMG_20141216_223547

IMG_20141216_223850

Doskonały przepis np. na sylwestrową noc… Danie szybkie, bardzo smaczne i cudownie aromatyczne – proponuję dziś białe kiełbasy pieczone w piwie z czosnkiem, tymiankiem i kurkumą.

Składniki:

7 białych kiełbas surowych

około 12 ząbków czosnku

gałązki świeżego tymianku

3/4 puszki jasnego piwa

kurkuma i curry

Kiełbasy układamy w formie do pieczenia, pomiędzy pojedyncze kiełbaski wkładamy obrane ząbki czosnku, posypujemy kiełbasy kurkumą i curry, układamy na kiełbaskach gałązki tymianku i zalewamy całość piwem, mniej więcej do 3/4 wysokości kiełbas, zawartość około 3/4 puszki piwa. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy bez przykrycia około godziny.

Przepyszny, przypieczony i pachnący rarytas!:))


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>