Bataty, batatowe frytki


2014-10-30 08.05.03

Bataty- słodkie ziemniaki bogate są w błonnik, beta-karoten, a także w witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Zawierają też wapń i potas. Wspomagają system odpornościowy i procesy oczyszczające organizm. Smakowo mają niewiele wspólnego z naszymi ziemniakami. Są od nich o wiele zdrowsze, w smaku są lekko słodkawe i mnie osobiście smakowo przypominają dynię.

Dziś polecam frytki z batatów pochodzących z Egiptu, pieczone z różnymi aromatycznymi ziołami i dwoma sosami: czosnkowym z prażonymi orzeszkami nerkowca i sosem curry.

Składniki:

2 bataty

zioła: oregano, tymianek, rozmaryn, curry, ewentualnie kurkuma

keczup

olej, sól

jogurt grecki (330g) – podzieliłam go na pół i przygotowałam dwa sosy na bazie jogurtu

czosnek 2 ząbki

Bataty należy dokładnie umyć, nie obierać ze skórki (przypieczona skórka smakuje wyśmienicie!:)), pokroić na średniej grubości paski (zdjęcie nr 3). Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, układamy nasze batatowe frytki w foremkach lub na blaszce na niewielkiej ilości oleju. Bataty posypujemy ziołami: ja zastosowałam oregano, tymianek i rozmaryn.

Pieczemy 15-20 minut (fotka nr 2).

Gotowe batatowe paseczki wykładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nam zbędny tłuszcz. Nasze wyjątkowe frytki serwujemy z przygotowanymi wcześniej sosami.

Sos czosnkowy:

jogurt grecki

można dodać łyżkę majonezu (ja majonezu nie dodałam)

koperek

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól gruboziarnista do smaku

Składniki dokładnie mieszamy; sos posypujemy uprażonymi wcześniej (na suchej patelni przesmażonymi) orzechami nerkowca.

Sos curry:

jogurt grecki

można dodać łyżkę majonezu (ja majonezu nie dodałam)

2 łyżeczki curry (można dodać również kurkumę)

2 łyżeczki keczupu

sól morska gruboziarnista do smaku

Składniki dokładnie mieszamy i gotowe!

Po prostu poezja!:)


4 thoughts on “Bataty, batatowe frytki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>