Babka ziemniaczana


980463_994640433940408_3902559850158985577_o — kopia

12525397_994640590607059_6412133954706984612_o — kopia

12628435_994640540607064_198993547481120117_o — kopia

Składniki:

10 ziemniaków

1/2 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

sól, pieprz

40-50 dag boczku wędzonego pokrojonego w kostkę

2 cebule drobno pokrojone

2 kiełbasy (u mnie śląskie) pokrojone w kostkę

Olej lub klarowane masło do smażenia

 

Kiełbasę i boczek przesmażamy razem z cebulą. Pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki trzemy na tarce (lub maszynką elektryczną), pozostawiamy je parę minut, odsączamy wodę, która się zgromadzi i łączymy tarte ziemniaki z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy- u mnie silikonowa forma do pieczenia babki. Babkę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg góra-dół) przez ok. 55 minut.

PYCHA!

 


One thought on “Babka ziemniaczana

  1. Świetny przepis, babka wygląda doskonale! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>