Gołąbki


IMG_20141117_200438

IMG_20141117_200552

 

Dziś klasyka polskiej kuchni- gołąbki.

Składniki:

kapusta

1 torebka ryżu/ 100g ryżu

1 jajko

1 cebula

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

natka zielonej pietruszki

koperek

1/2 kg mielonego mięsa mieszanego: wołowo-wieprzowego

1 litr wody

2-3 liście laurowe

5 ziaren pieprzu

4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżeczka cukru

śmietana 12% lub 18%

2 łyżki mąki

olej do smażenia

sól, pieprz świeżo mielony

Kapustę parzymy. Najlepiej jednak włożyć główkę kapusty do garnka z gorącą wodą i zagotować ją parę minut.

Po wystudzeniu rozdzielamy delikatnie liście kapusty. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do wystudzenia. Jajko, podsmażoną cebulę i ryż łączymy z mielonym mięsem. Następnie dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę i farsz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Na liście kapusty nakładamy porcję masy mięsnej i zawijamy gołąbki.

Na spód garnka układamy dwa liście kapusty (żeby nam się gołąbki nie przypalały) i dalej na nich układamy przygotowane gołąbki. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz koncentrat pomidorowy/ lub pomidory z puszki krojone. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty.

Pod koniec doprawiam solą i łyżeczką cukru (w celu wydobycia wszystkich smaków).

Do sosu dodajemy posiekany koperek. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną.

SMACZNEGO!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>